U sklopu Drugog švicarskog doprinosa osigurana dodatna sredstva za poboljšanje vodoopskrbe u Gorskom kotaru

19. listopada 2022.


Predstavnici Švicarske konfederacije, švicarski veleposlanik i ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU obišli su danas sustav vodoopskrbe i odvodnje grada Delnica te općina Fužina i Brod Moravice, projekt sufinanciran sredstvima iz prvog Švicarsko-hrvatskog programa suradnje. Povod za posjet bilo je potpisivanje Okvirnog sporazuma između RH i Švicarskog saveznog vijeća o provedbi Drugog Švicarskog doprinosa odabranim državama članicama Europske unije. Drugi Švicarski doprinos predstavlja nastavak uspješne provedbe projekata u sklopu prvog Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, gdje su već vidljivi brojni pozitivni rezultati.

David Bregovac, Matej Šutej, Gordan Gašparović, Katarina Mihelčić, Nataša Tramišak, Urs Hammer, Daniel Birchmeier, Iva Novak, Natalija Laštro,  Kristina Tatarović
S lijeva na desno – David Bregovac, Matej Šutej, Gordan Gašparović, Katarina Mihelčić, Nataša Tramišak, Urs Hammer, Daniel Birchmeier, Iva Novak, Natalija Laštro,  Kristina Tatarović

„Veliko mi je zadovoljstvo što smo jučer, u godini kada se slavi 30. obljetnica uspostavljanja diplomatskih odnosa Švicarske i Hrvatske, potpisali Drugi švicarski doprinos koji će trajati do 2029. i vrijedan je 45,7 milijuna švicarskih franaka. Danas ćemo u terenskom obilasku vidjeti i konkretne rezultate poboljšanja vodoopskrbe i odvodnje u Delnicama, Fužinama i Brod Moravicama“, izjavila je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Nataša Tramišak, dodavši kako Vlada također ulaže sredstva u brži razvoj brdsko-planinskih i potpomognutih područja u Hrvatskoj, za koje je namijenila 470 milijuna eura.

Veleposlanik Švicarske Konfederacije, Urs Hammer, istaknuo je kako je provedba projekata iz prve faze izvrstan primjer snage partnerstva naše dvije zemlje. „Do kraja 2029. nadamo se da ćemo dodatno poboljšati kvalitetu života građana na ovom području i omogućiti održivi gospodarski i okolišni razvoj te pružiti visoku kvalitetu usluge u vodoopskrbi u Gorskom kotaru. Ulaganja će ujedno pomoći zaštiti okoliša, prvenstveno podzemnih voda“, dodao je veleposlanik Hammer.

Urs Hammer i Nataša Tramišak u terenskom obilasku
Urs Hammer i Nataša Tramišak u terenskom obilasku

Republika Hrvatska i Švicarska već godinama uspješno surađuju na provođenju Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, u sklopu kojeg se realizira 11 projekata u ukupnom iznosu od 300 milijuna kuna. Većina tog iznosa ulaže se upravo u projekte poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture.

Projekti unaprjeđenja vodoopskrbe u Delnicama, Fužinama i Brod Moravicama financirani su iz Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, a vrijednost švicarske darovnice je 21,5 milijuna švicarskih franaka. Ukupno je do sada u projektu poboljšanja sustava odvodnje i vodoopskrbe u Delnicama, Fužinama i Brod Moravicama izgrađeno 60 km vodovodnih cjevovoda te je više od 2000 kućanstava priključeno.

„Zahvaljujemo Švicarskoj što je prepoznala prije svega Hrvatsku, a zatim i Gorski kotar kao vrijedno područje za ulaganje. Projekt koji je trajao 5 godina značajno je poboljšao stanje u vodoopskrbi i odvodnji otpadnih voda“, rekao je Gordan Gašparević, direktor VGO Rijeka Hrvatskih voda.

Osim Delnica, Fužina i Brod Moravica, koji su dobili priliku proteklih godina, u novom razdoblju Švicarska će uložiti u projekte poboljšanja vodoopskrbe na području Gorskog kotara, za što će švicarska darovnica iznositi 23 milijuna švicarskih franaka.

Za više informacija kontaktirajte nas na natasa.sulic@briefing.hr ili na broj telefona: 091 566 8406.

Zatvori izbornik