Švicarsko-hrvatski program suradnje

Doprinos Švicarske važan je element bilateralnih odnosa između Švicarske i Hrvatske. Švicarsko-hrvatski program suradnje poboljšat će mnoge aspekte bilateralnih odnosa, kao što su promicanje švicarske solidarnosti, uspostavljanje švicarsko-hrvatskih institucionalnih partnerstava, promicanje švicarske prisutnosti i vidljivosti te pozitivnog korištenja švicarskim znanjima i iskustvima.

Za Republiku Hrvatsku Švicarska je osigurala sredstva u iznosu od 45 milijuna CHF u svrhu smanjenja ekonomskih i socijalnih nejednakosti unutar proširene Europske unije u razdoblju raspoloživosti sredstava, od 11. prosinca 2014. do 31. svibnja 2017.

Za dio ulaganja u vodno-komunalnu infrastrukturu osiguran je iznos do 21,5 milijuna švicarskih franaka. Financijski resursi Švicarsko-hrvatskog programa suradnje bit će potrošeni u područjima s niskim ekonomskim i socijalnim pokazateljima. Načela Švicarsko-hrvatskog programa suradnje su: transparentnost, socijalna uključenost, jednake mogućnosti i prava, održivost okoliša, obvezivanje svih uključenih sudionika, supsidijarnost i decentralizacija. U Hrvatskoj se osim projekata iz područja okoliša i infrastrukture iz Švicarsko-hrvatskog programa suradnje financiraju i razminiranje i društveno gospodarska integracija, projekt Eurostars, program izvrsnosti u visokom obrazovanju te projekt modernizacije programa strukovnog obrazovanja i osposobljavanja.

Zatvori izbornik