Radovi na odvodnji u Fužinama bez zastoja

FUŽINE, 14. srpnja 2020.


U sklopu projekata poboljšanja vodno komunalne infrastrukture za Delnice, Fužine i Brod Moravice otvoreni su radovi u naselju Lič. Projekti se provode u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, a na području Fužina obuhvaćaju radove u općini Fužine i naseljima Fužine, Vrata i Lič. Program usmjeren na sanaciju i rekonstrukciju sustava vodoopskrbe i odvodnje općine Fužine podijeljen je na dva dijela: Grupa 1 Fužine i Vrata te Grupa 2 Lič.

Otvaranjem radova po programu Grupe 2 Lič započinje izgradnja sustava javne odvodnje te rekonstrukcija sustava vodoopskrbe za aglomeraciju Fužine u naselju Lič.

Do sada naselje Lič nije imalo izgrađen sustav javne odvodnje, a ovim radovima omogućit će se prikupljanje otpadnih voda naselja te transport do zajedničkog UPOV–a za naselja Lič, Fužine i Vrata. Izgradnja UPOV-a također je predviđena putem Švicarsko-hrvatskog programa, ali ne u sklopu ovog programa već kao zaseban projekt i trenutačno se za njega provode aktivnosti javne nabave. 

Kod vodoopskrbe postojeći dotrajali i nezadovoljavajući sustav se mijenja novim cjevovodima od Ductila profila DN 200, DN 150 kao i DN 100 mm. Ukupna duljina cjevovoda iznosi 10 996 metara. Kod sustava javne odvodnje gravitacijski i tlačni cjevovodi izvest će se u duljini 12419 metara, gravitacijski od PVC kanalizacijskih cijevi profila 250 i 160 mm te tlačni cjevovodi PEHD promjera 110 mm.

Vrijednost ugovorenih radova iznosi 39.965.177,13kn, a provodi ih Zajednica izvođača Građevinar d.o.o. Čabar i Goran Graditeljstvo d.o.o. Delnice. Rok dovršetka radova je 24 mjeseca.

Na području općine Fužine nešto ranije su započeli radovi na Grupi 1, Fužine i Vrata. Radovi se sastoje od rekonstrukcije sustava vodoopskrbe cijevima Ductil profila 200 i 100 mm u dužini od 1345 odnosno 4492 metra.

Izgradnja sustava javne odvodnje PVC kanalizacijskim cijevima profila 250 i 160 mm kao i tlačnim cjevovodima PEHD cijevima promjera 110 mm planirana je u dužini 8000 metara. Vrijednost po Grupi 1 ugovorenih radova iznosi 31.935.620,26 kn, rok izvođenja 24 mjeseca. Izvođači ovog dijela programa su Zajednica izvođača Iskopi i transporti Belobrajdić d.o.o. Delnice te Vilmet d.o.o Matulji.

„Ovo je povijesna investicija za općinu Fužine budući da je uređena kanalizacija neophodna za razvoj našeg kraja i privlačenje investicija. Osim toga, tijekom korona krize radovi nisu bili zaustavljeni što nam je omogućilo da živimo i radimo. U Fužinama se trenutno provode radovi kod mjesta Vrata, kod željezničkog mosta Fužine i kreću radovi u Liču. Investicija za općinu Fužine ukupno je vrijedna 90 milijuna kuna“, izjavio je David Bregovac, načelnik općine Fužine.

 
Za više informacija kontaktirajte natasa.sulic@briefing.hr.

Zatvori izbornik